Homeopaták: Tökjó ételünk: a sütőtök

Szeretettel köszöntelek a Homeopaták Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1714 fő
  • Képek - 158 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 340 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 701 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Homeopaták Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Homeopaták Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1714 fő
  • Képek - 158 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 340 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 701 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Homeopaták Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Homeopaták Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1714 fő
  • Képek - 158 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 340 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 701 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Homeopaták Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Homeopaták Közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1714 fő
  • Képek - 158 db
  • Videók - 83 db
  • Blogbejegyzések - 340 db
  • Fórumtémák - 45 db
  • Linkek - 701 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Homeopaták Közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Itt a tél, a hűvösebb napok, Mindszentek és a sütőtök ideje. Az érett, jól sült sütőtök a legfinomabb téli csemegék egyike, ráadásul minden ízében egészséges táplálék is.


Ismerjük meg!

A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű "tekvica" vagy "tykev" névből származik. Terjedelmes, hengeres szárai több méteresre is megnőnek, hatalmas, márványozott, durva szőrös levelei vannak. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, mint a legtöbbet termelt nagydobosi fajtáé. Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri.

 

network.hu

Miért jó?

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.


network.hu

Hogyan fogyasszuk?

Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle alkalmanként, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki.
Magja pörkölve finom és egészséges "rágcsa", a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.


Tippek-tanácsok

A piacon az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.
Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.

Válasszuk a feszes, fényesebb sütőtököt. Ha kockázva vesszük, nézzük meg, hogy a fólia alatt egyenletes legyen a színe, nyirkosnak látsszék, mert akkor friss. 4 személynek kb. 1 kilót számítsunk.

Hogyan tároljuk?
Ha egészben vettük, jó vásárt csináltunk, mert több hétig is friss marad hűvös, sötét helyen. Ha felkockázva, tegyük a hűtő aljában lévő dobozokba, és 3-4 napon belül használjuk fel, különben nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami már a romlás jele.

Hogyan készítsük elő?
Vágjuk nagyobb darabokra, kaparjuk ki a magházát, majd egy éles késsel vágjuk le a héját. Kockázzuk fel, és már jöhet is a főzőcske.

Milyen fűszerekkel?
A sütőtök egy kicsit édeskés, de mégis semleges ízű, ezért bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert. Kimondottan kedveli a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sáfrányt, a kardamomot vagy a vaníliát, de tökéletesen illik hozzá a curry és a babérlevél is.


Érdekességek

A II. világháború utáni szűkös időkben szinte néptápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.

A Vásárosnamény melletti Nagydoboson minden ősszel megtartják a sütőtökfesztivált, amelyen versenyeztetik is a legnagyobb, legszebb terméseket.

 

Címkék: alternatív egészség sütőtök természetes gyógymód tök zöldség

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Farkas Éva üzente 14 éve

:) idén ősszel,télen már többször vettem sütőtököt,és mind nagyon finom édes volt. Ezek szerint szerencsém volt velük.

Válasz

Én Nagydobos közelében lakom. Nagyon szeretnénk finom sütőtököt enni. De már a sütőtök sem a régi! Az az ún. parázs, édes! Hát ezt úgy hívják, hogy nosztalgia. Annak idején azt tartották különben, hogy akkor igazi az íze a sütőtöknek ha megcsípi a fagy. Mostanában meg többen úgy szokták, hogy sütés előtt megcukrozzák. Én is kipróbáltam és így nem veszett kárba.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu